BCS Swinnen geeft iconische Nyrstar-brug een make-over

De iconische, groene ophaalbrug van Nyrstar in Balen verwierf in 2011 nationale bekendheid, toen het monument figureerde in de film ‘Groenten uit Balen’. De historische brug bestaat al sinds het eind van de 19e eeuw en was toe aan een make-over. Op maandag 19 februari start BCS Swinnen met de onderhoudswerken, die duren t.e.m. 30 maart 2018. 

Niet zomaar een brug

Zeg niet zomaar ‘brug’ tegen de legendarische Nyrstar-brug! De in het oog springende, groene ophaalbrug geeft al sinds eind 19e eeuw toegang tot de zinkfabriek van Nyrstar. Hij stamt uit de tijd dat Nyrstar nog gekend stond als Vieille-Montagne. Intussen is de brug ook bekend bij het grote publiek dankzij de film ‘Groenten uit Balen’, waarin o.a. Lucas Van den Eynde, Koen De Bouw en Veerle Dobbelaere te zien zijn. De film vertelt het verhaal van de staking van 1971 in de Balense zinkfabriek van Vieille-Montagne.

Tijd voor een facelift

Na meer dan 100 jaar is de Nyrstar-brug toe aan een facelift. Om veilig gebruik ervan in de toekomst te verzekeren, vroeg Nyrstar aan BCS Swinnen om een grondige onderhoudsbeurt uit te voeren. We vervangen de 2 betonnen brugdekken en vernieuwen het asfalt. Zo maken we de brug klaar om de straal- en schilderwerken uit te voeren en nemen we hierna enkele algemene onderhoudswerken voor onze rekening. De werkzaamheden gaan van start op maandag 19 februari en duren tot 30 maart 2018. In die periode is er een omleiding voorzien voor het wegverkeer en kunnen voetgangers, fietsers en bromfietsers het kanaal oversteken via een ponton.

Bekijk de videoreportage

Regionale tv-zender RTV maakte een reportage over de make-over van de legendarische brug. Bent u benieuwd? Klik dan hier en bekijk de verhelderende video!

  • Nyrstar Balen
  • Nyrstar Balen ophaalbrug
  • ophaalbrug
  • Brug balen
Nyrstar