Belgonucleaire klaar voor de sloop

Op maandag 10 september start een team van BCS Swinnen met de sloop van de schouw van Belgonucleaire in Dessel. Het begin van het definitieve einde van een fabriek die ooit grondstoffen leverde aan 22 kerncentrales wereldwijd.

Geen dynamiet, a.u.b.

De afbraakwerken werden met de grootste zorg voorbereid. Onderaan in de schouw zit immers nog een leiding die mogelijk radioactief besmet kan zijn. In plaats van het 40 meter hoge gevaarte met dynamiet neer te halen, zoals gebruikelijk, moet de schouw stuk voor stuk worden gedemonteerd. Vorige week hebben we daarom stellingen rond de schoorsteen geplaatst zodat we dat werkje in alle veiligheid en zonder risico voor onze mensen en de omgeving kunnen uitvoeren.

Definitief gedaan

De ontmanteling van de nucleaire fabriek in Dessel is al een tijdje bezig. Sinds de sluiting in 2006 gingen er echter nog maar twee gebouwen tegen de vlakte. Dat komt vooral omdat het radioactief vrijmaken van de site heel omzichtig moest worden aangepakt. Zo moest bijvoorbeeld eerst 200 ton hoogradioactief afval worden verwijderd (in de fabriek werd MOX gemaakt, een mengsel van uranium en plutonium). Vandaag is die klus geklaard, zonder enig incident met nucleaire impact, en kan de laatste fase van de ontmanteling starten.

 

BCS Swinnen zal na de schouw ook de overblijvende gebouwen, de wegenissen en de omheining rondom het 12 ha grote terrein slopen. Als alles volgens plan verloopt, zullen de werken tegen het einde van dit jaar klaar zijn. Daarmee verdwijnt na 50 jaar een stukje Belgische nucleaire geschiedenis.

  • Schouw Belgonucleaire Dessel
  • Schouw Belgonucleaire Dessel
  • Schouw Belgonucleaire Dessel
Belgonucleaire Dessel