Bouw grootste zonnepark van de Benelux gestart

Het is zover. In het Limburgse Lommel is de bouw gestart van het Kristal Solar Park. Over 9 maanden moet het grootste zonnepark van de Benelux klaar zijn. BCS Swinnen neemt in opdracht van ENGIE Fabricom de facility building en de omgevingsaanleg voor zijn rekening.

Zonne-energie voor 24.000 gezinnen

Het Kristal Solar Park is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar. Het 93 ha grote zonnepark komt op het Kristalpark in Lommel. De bouw werd na een competitie tussen 30 kandidaten uit heel Europa toevertrouwd aan ENGIE Fabricom. Met 300.000 zonnepanelen, 2200 kilometer kabels en een oppervlakte van 200 voetbalvelden wordt dit het grootste zonnepark in de Benelux, goed voor een productie van 83 Gwh per jaar. Die opbrengst komt overeen met het jaarverbruik van 24.000 gezinnen. De opgewekte elektriciteit zal in eerste instantie volledig door het nabijgelegen zinkelektrolysebedrijf Nyrstar worden gebruikt.

Facility building en omgeving

Engie Fabricom schakelde BCS Swinnen in voor de bouw van de facility building. Het gebouw is een ontwerp van architectenbureau MINT uit Lommel. In de kelder vertrekken de kabels en worden de spare parts van de zonnepanelen opgeslagen. Het gelijkvloers bestaat uit de schakel- en transformatorruimte. De schakelruimte krijgt een glaspartij zodat bezoekers bij een rondleiding op het terrein ook naar binnen kunnen kijken. Op de bovenverdieping komen de controlekamer en vergaderzalen. Het dak, ten slotte, wordt voorzien van zonnepanelen.

Naast het gebouw staat BCS Swinnen in voor de aanleg van de omgeving met parkings die uitgerust worden met elektrische oplaadpunten. De kers op de taart van dit duurzaam project!